Pešačenje u prirodi ( hiking )


Pešačenje je najprirodniji i po zdravlje najkorisniji način kretanja. Ovaj oblik telesne aktivnosti je jednostavan, pristupačan i za zdrave i za bolesne, u svakoj životnoj dobi i za oba pola. Pešačenje, naročito u prirodi, kombinovana sa vežbama ima blagotvoran uticaj na čovekov organizam.

 
Naučno je dokazano a praktično potvrđeno, da redovno šetanje i vežbe u prirodi najmanje tri puta nedeljno u trajanju od 30 do 60 minuta:
  1. povoljno uteču na rad srca i krvnih sudova i dobra su prevencija srčanim oboljenjima,
  2. snižavaju i regulišu krvni pritisak,
  3. eliminišu višak kilograma,
  4. smanjuju nivo štetnih masnoća u krvi (LDL holesterol i trigliceridi), a povećavaju nivo korisnog HDL holesterola,
  5. poboljšavaju psihičku ravnotežu i smanjuju psihičku napetost,
  6. deluju na i regulisanje šećera u krvi,
  7. poboljšavaju metaboličke procese,
  8. jačaju mišiće, ligamente i zglobove i povećavaju njihovu snagu,
  9. utiču na oblikovanje tela i očuvanje lepote,
  10. produžuju život i čine ga srećnijim.
 
Ova saznanja i zabrinjavajući podatak da od ukupnog broja umrlih u toku jedne godine u zemljama sa razvijenom zdravstvenom zaštitom, više od 50% otpada na one koji su umrli od kardiovaskularnih oboljenja, razlog je da se uspostavi praksa  organizovanog pešačenja u prirodi. Sve je više građana koji često pešače stazama u prirodi bilo u društvu ili samostalno i na taj način doprinose svome zdravlju.
 
Iz tog razloga, Ustanova “Rezervati prirode” je obezbedila pešačku trasu kroz zaštićeno područje specijalnog rezervata prirode “Ritovi donjeg Potisja” do SRP “Titelski breg”. Ta staza je ravničarskog tipa, ukupne dužine 17,1 kilometar i poklapa se sa biciklističkom stazom u zaštićenom području. Staza je obeležena, manjim delom asfaltna a većim delom uz nožicu nasipa na reci Tisi. Nakon završetka ove trase, hajkeri mogu da nastave svoje putovanje kroz SRP “Titelski breg”, uz strmije okruženje i na nekim mestima vrlo gustu vegetaciju.
Trasa hajkerske ture “Ritovi donjeg Potisja – Titelski breg”
Image
Izgled obeležavajućih tabli
Image
Za zakazivanje i sve informacije :
023/521 - 032, Mira Dronjak
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.