ISTRAŽIVANJA FAUNE INSEKATA U SRP „RITOVI DONJEG POTISJA“ I PP „RUSANDA“

16.07.2020.

Entomološka istraživanja u područjima kojima upravlja ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin su bila veoma intenzivna u prethodnih nekoliko nedelja. Tokom entomološkog istraživanja Specijalnog rezervata prirode "Ritovi donjeg Potisja"  koje je sprovedeno sredinom jula meseca od strane Udruženja za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa “HabiProt” iz Novog Sada, zabeležene su larve Cucujus cinnaberinus u staroj šumi topole. O ovom saproksilnom insektu je do ove godine bilo jako malo podataka, a kako je ovo Natura 2000 vrsta, svaki podatak je od izuzetnog značaja. Istraživana je i grupa dnevnih leptira kao i njihova staništa. Tokom istraživanja potencijalnih staništa Panonskog prelivca (Apatura metis) koji je strogo zaštićena vrsta u Srbiji  Pronađena je vrsta dnevnog leptira Reckavi plavac (Polyommatus bellargus) čiji je nalaz sporadično pronalažen u Vojvodini.

Takođe, tokom dvogodišnjeg projekta istraživanja stenica na slatinama Vojvodine, organizacija „HabiProt“ je obišla veliki broj lokaliteta koji su potencijalno slatinsko stanište i sprovodila potragu za slatinskim specijalistima među stenicama.Tokom poslednjeg izlaska na teren u Parku prirode „Rusanda“, pronađene su nove lokacije za dve veoma retke stenice. Crypsinus angustatus - do sada je njeno prisustvo bilo poznato na 4 lokacije a ove godine su spisku dodate 9 novih lokacija i Phimodera flori - bila je poznata sa 3 lokaliteta a ove godine je nađena na dodatnih 7. Ova vrsta je tokom prethodnog projekta 2017. godine po prvi put i zabeležena za faunu Srbije, a Crypsinus angustatus nije beležena još od istraživanja iz XIX veka.

Ovo su vrste sa veoma malo podataka i iz regiona, a na pojedinim crvenim listama su označene kao kritično ugrožene (C. angustatus – CR u Slovačkoj, DD u Austriji; P. flori – CR u Češkoj). Jasno je da podaci o njihovom rasprostranjenju nedostaju i da će u nastavku istraživanja se dopuniti njihove mape rasprostranjenja u Srbiji i ukazati na njihov značaj i potrebu stavljanja i na naše pravilnike i liste vrsta od prioriteta za zaštitu.

Tokom celokupnog rada HabiProt-a u SRP „Ritovi donjeg Potisja“ i PP „Rusanda“ pratila je i aktivno učestvovala Jasna Jovanov, dipl.biolog – master, zaposlena u ustanovi na mestu stručnog saradnika za zaštitu prirode.

 

© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.