OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

05.06.2020 

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.
U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.
 
Tema ovogodišnjeg obeležavanja  svetskog dana zaštite životne sredine je “Vreme je za prirodu“ i odnosi se na biodiverzitet  odnosno predstavlja poziv na akciju za borbu protiv ubrzanog gubitka vrsta i degradacije prirode i staništa biljnih i životinjskih vrsta.
Služba zaštite i održivog razvoja ustanove je zajedno sa čuvarima zaštićenog područja ovaj dan obeležila u specijalnom rezervatu prirode  “Ritovi donjeg Potisja”.  Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je nastavak praćenja prisustva i prostorne disperzije populacije belog (Nymphaea alba) i žutog lokvanja (Nuphar lutea) u zaštićenom području  i to na lokalitetima Jegmeč, Vrbica i Komonj, što je bila tema prošlogodišnjeg istraživanja sprovedenog sa Departmanom za biologiju i ekologiju PMF-a iz Novog Sada.

 

Image
  • Beli lokvanji (Nymphaea alba)
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.