MEĐUNARODNI DAN ČUVARA PRIRODE

 31.07.2019

U parku prirode „Rusanda“, Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin kao ovogodišnji domaćin, organizovali su obeležavanje Međunarodnog dana čuvara prirode, koji se svake godine obeležava 31. jula širom sveta.
 
Obeležavanje ovog dana je održano u prostorijama Specijalne bolnice za rehabilitaciju banja "Rusanda" u Melencima koja se nalazi u parku prirode druge kategorije „Rusanda“ kojom upravlja ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin.  Na ovom obeležavanju je prisustvovalo 48 učesnika  - čuvara prirode (JKP „Komunalac“ Bečej, JP „Vojvodina šume“, JP NP „Fruška gora“, SRP „Zasavica“, SRP „Carska bara“, PP „Stara Tisa“, JP „Palić Ludaš“) kao i predstavnici Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
Cilj ovog okupljanja je bio da se čuvari iz različitih zaštićenih područja sa teritorije Vojvodine upoznaju sa radom čuvarske službe ustanove „Rezervati prirode“ Zrenjanin, aktivnostima Međunarodnog saveza čuvara prirode (International Ranger Federation-IRF), kao i da  razmene informacije i svoja zapažanja i iskustva sa terena.
 
Pre početka prezentacija, goste su pozdravili dr Zorica Ćulibrk, direktorka Banje Rusande, dr Ratko Bajčetić, pomoćnik Pokrajinskog Sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine i Mira Dronjak u ime ustanove. Svoje tematske prezentacije su imali Lorand Vig iz Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Stevo Čorokalo, šef odseka Čuvarske službe ustanove, Ilija Miljković iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Jasna Jovanov, stručni saradnik za zaštitu prirode u ustanovi. Nakon tematskih prezentacija i diskusije, organizovan je obilazak zaštićenog područja i ketering za goste.

Image
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.