23.09.2019.
PROJEKAT „NAŠA PRIRODA-NAŠA ODGOVORNOST“


Dana 22.09.2019 godine realizovan je terenski rad u SRP „„Ritovi donjeg Potisja“ u sklopu Projekta „Naša priroda-naša odgovornost“. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine , nosilac projekta je Zrenjaninska grupa „Nastavnici prirodnih nauka“ Bojana Molnar nastavnica biologije, Edita Satler nastavnica razredne nastave, Vladimir Popov nastavnik biologije, Mira Dronjak dipl.inž.šum. rukovodilac odeljenja zaštite i održivog razvoja u Ustanovi „Rezervati prirode“ Zrenjanin i stručna podrška nastavnice biologije Ivane Vukov. Terenskom radu je prisustvovao čuvar prirode Ustanove „Rezervati prirode“ Milan Plavšić. 
Cilj projekta je senzibilisanje lokalne zajednice za problem invazivnih vrsta u lokalnoj sredini i u SRP „Ritovi donjeg Potisja“ kroz podizanje nivoa znanja dece i odraslih o invazivnim vrstama biljaka, njihovom uticaju na autohtone vrste i biodiverzitet.
Cilj ekspedicije je bio da se polaznici upoznaju sa živim svetom Rezervata i da upoznaju i mapiraju invazivne vrste biljaka u ovom području. Pored ovog, centralnog zadatka, učesnici su saznali i o drugim karakteristikama Rezervata (položaj, geomorfološke i hidrološke odlike, istorijat, živo svet i dr.), upoznali su i jestive, lekovite, otrovne biljke, posmatrali ptice, insekte i druge stanovnike Rezervata i videli i prepoznavali tragove njihovog prisustva (krtičnjake, otiske kopita, papaka i šapa).
Rezervat je posetilo 30 učeniка оsnovnih škola u Zrenjaninu, uzrasta od 6. do 8. razreda i to „2. oktobar“, „Žarko Zrenjanin“, „dr. Jovan Cvijić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Servo Mihalj“ iz Mužlje. Na terenu u Rezervatu identifikovane su invazivne vrste od kojih su najrasprostranjenije bagremac (lat.Amorpha fruticosa) i cigansko perje (lat. Asclepias syriaca).
Image
  • Image 1
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.