Svetski dan voda
22.03.2019
 
Danas je Svetski dan voda koji je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine i obeležava se svake godine 22. marta.

Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta. U Srbiji se Svetski dan voda obeležava brojnim manifestacijama.

Ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin obeležila je ovaj dan sa učenicima Osnovne i srednje škole „9. maj“. Diplomirani biolog-master Jasna Jovanov i čuvar prirode Milan Plavšić prošetali su zajedno sa učenicima nižih razreda i njihovim nastavnicima do Jezera 3 i  Jezera 2 gde su razgovarali o značaju vode za sva živa bića i o pticama koje su nastanjene na Jezeru. Razgovaralo se i o razlici između mužjaka i ženke divlje patke, pa su učenici nakon predavanja mogli da prepoznaju koja jedinka je kog pola. Takođe, đaci su hranili divlje patke i labuda kukuruzom i naučili zašto treba izbegavati hleb u hranjenju ptica.

Na kraju druženja podeljen je edukativni materijal učenicima i njihovim nastavnicima i dogovoreno je sledeće druženje sa Eko timom škole.
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.