02.10.2019

ARHEOLOŠKO BLAGO U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU

 

Prilikom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže i iskopa nove trase, u spomeniku prirode 3. kategorije „Županijski park u Zrenjaninu kojim upravlja ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin, otkriveni su predmeti iz doba neolita i ostaci grnčarije i ljudskih skeleta. Radovi su do daljnjeg obustavljeni, a na terenu su od pre nekoliko dana prisutni stručnjaci arheolozi iz zrenjaninskog Narodnog muzeja, koji pretražuju i selektuju iskopan materijal. Kustos u Narodnom muzeju Dejan Vorgić rekao je da je do sada pronađeno mnogo arheoloških fragmenata, od najstarijeg doba, neolita (7000 godina pre nove ere), predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture, čak i delova naseobine iz neolita.

Između mnoštva delova grnčarije i pojedinih delova skeleta, pronađen je i fragment sa uklesanom ženskom figurom, čija su dva dela pronađena i po rečima arheologa, veoma se retko nalazi. Nadaju se da će možda pronaći i ostatak delova i kompletirati figuru, čime bi otkriće postalo još značajnije. 

Trenutno se materijal prikuplja, a potom sledi pranje, obrada, upoređivanje i tek za mesec, dva moći će konkretnije da se kaže šta je sve pronađeno u Županijskom parku. 

Od pronađene arheološke građe tu su i delovi tanjira iz turskog doba, srednjovekovni novčić, stub sa srednjovekovne crkve. Sledeće godine veliki je jubilej, dva veka od završetka gradnje Županijske zgrade, pa to može biti lep povod da se javnosti prikažu svi artefakti pronađeni u Županijskom parku.
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.