TRAJNI LOVOSTAJ ZA KEČIGU OD d 01. JANUARA 2019. GODINE


Ministarstvo zaštite životne sredine donelo je izmenu „Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda“ (“Sl. Glasnik RS” br. 56/2015 i 94/2018). Na predlog WWF-a, svetske organizacije za prirodu, ribolov kečige je trajno zabranjen što će značajno doprineti obnavljanju populacija ove veoma ugrožene vrste ribe. Naredba stupa na snagu 1. januara 2019. godine.
 
WWF je u junu objavio studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u periodu lovostaja kada je to zabranjeno zbog mresta, kao i da se neometano prodaje na pijacama i u restoranima širom Srbije ispod zakonski propisane mere od 40 cm. očekuje se da će se ova štetna praksa zaustaviti.
 
Uvođenje zabrane rezultat je zajedničkog rada Ministarstva zaštite životne sredine i WWF-a, što pokazuje koliko je značajna saradnja državnih institucija i organizacija civilnog društva. Prema “Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji” tokom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44%. Verujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svetskom nivou. Ovo je veliki uspeh za očuvanje prirode u Srbiji“, istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.
 
Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) kečiga je svrstana kao ranjiva vrsta, pre svega usled prekomernog izlova, uništavanja prirodnih staništa i zagađenja. Inicijativu WWF-a podržali su Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.
 
Ribočuvari Ustanove “Rezervati priroode “ Zrenjanin će u narednom periodu primenjivati izmene Naredbe i pojačaće kontrolu ulova privrednih ribara i rekreativnih ribolovaca.

Image
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.