SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

05.06.2018

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Svetski dan zaštite životne sredine 2018. godine se održava pod sloganom Beat Plastic Pollution. Cilj ove kampanje je smanjenje proizvodnje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, povećanje efikasnosti reciklaže plastičnih proizvoda I sprečavanje odlaganja plastičnih proizvoda u vodna tela kao što su reke, jezera, mora, okeanе.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti Vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine.Image
© 2021 Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin. All Rights Reserved.